De Anul Nou, bănățenii își păstrează tradițiile și obiceiurile, care sunt transmise mai departe, din generație în generație. Tinerele fete își caută ursitul, copiii merg cu Plugușorul, iar toți bănățenii știu că pe 1 ianuarie se îmbracă haine noi, pentru noroc. Află în material ce alte obiceiuri și superstiții se respectă în Banat la cumpăna dintre ani!
Pentru noroc, sănătate sau belșug, tradițiile și obiceiurile legate de ajunul Anului Nou sunt încă respectate cu strictețe de unii dintre bănățeni, atât din mediul rural, cât și din mediul urban.
De Anul Nou se fac urări animalelor și se bat pereții grajdului cu bâta de alun, pentru a alunga relele. Tradiția spune că gospodinele care dau de mâncare păsărilor din ciur vor avea parte de găini sănătoase și de multe ouă în anul următor. În seara de ajun, femeile pun sare, vin roșu, colac și bani în fiecare odaie a casei, pentru a îmbuna Noul An să fie unul darnic și îmbelșugat.
Ajunul de An Nou este așteptat cu nerăbdare de tinerele fete care vor să își afle ursitul. Conform tradiției, tinerele se piaptănă și se uită în oglindă, având câte o lumânare în cele patru colțuri. Pentru a-l vedea pe cel cu care se vor mărita, ele trebuie să ocolească oglinda de trei ori, care le indică și dacă ursitul este om bun sau hain.
În satele bănățene, în ajunul Anului Nou, tinerii merg cu Plugușorul pe la casele oamenilor, primind în schimb mere, nuci sau bani. Bărbații pornesc și ei cu Capra pe ulițe, vestind anul ce vine.
În 1 ianuarie, bănățenii așteaptă copiii cu Sorcova, care fac urările pentru noul an, dar și tinerii care colindă casele îmbrăcați in port popular, aducând urări de noroc, sănătate și belșug. Se crede că pe perioada sărbătorilor Sorcova are puterea de a transmite tinerețe și sănătate celui căruia i se fac urările.
De pe masa de Revelion a bănățenilor lipsesc de obicei preparatele din carne de găină sau cocoș, credința populară fiind aceea că cel care consumă carnea păsărilor nu va avea noroc la bani în anul următor. Mesele tradiționale includ sarmale, supă sau ciorbă de potroace și friptură de porc.
În funcție de alimentele consumate, credința populară spune că așa va fi anul ce vine: cârnați și piftii pentru un an bogat, iepure pentru a fi sprinteni, pește pentru a avea succes în afaceri, prăjituri pentru a avea o viață dulce și vin roșu pentru sănătate.
Alte superstiții și ritualuri de Anul Nou:
- Crenguțele de vâsc aduc noroc, este bine să fie ținute pe masa de Revelion;
- Aduce ghinion să nu ai niciun ban în buzunar în noaptea dintre ani;
- Cei care nu își achită datoriile vor avea datorii tot anul;
- Pentru noroc, în 1 ianuarie se îmbracă haine noi;
- Nu plângeți și nu spargeți nimic în prima zi a anului!
- Nu împrumutați bani în 1 ianuarie!
- Lăsați o lumânare aprinsă sau lampă până dimineață, pentru a avea un an luminos!
- Faceţi mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu