Traditiile sasesti sunt cele legate de viata comunitatii si care dupa cum am mentionat mai devreme erau reglementate de catre vecinatate - Nachbarschaft.
La Craciun erau traditii specifice sarbatorii, la Paste (ca de exemplu "impuscatul sau batutul cocosului") sau in preajma sarbatorii Sf. Apostoli Petru si Pavel se ridica un stalp mare, impodobit la varf cu o coroana - Kronnenfest.
De exemplu, inainte de Fastnicht, baietii faceau din lemn niste rondele "Wirkel" pe care le vopseau si le impodobeau frumos, iar apoi le dadeau fetelor.
Aceste discuri erau folosite la fus pentru a se roti mai usor. Cine mai poate concura insa acum cu marea industrie globala in materie de tors? Si semnificatia "wirkelelor" s-a estompat.
Aceste sarbatori erau pline de bucurie. Unii foloseau diferite masti, isi faceau farse unii altora sau, de exemplu, cine nu venea a doua zi dupa ce sarbatoreau Fastnicht-ul la ora 12 era luata cu roaba din pat sau de-acasa asa cum se afla (caci era vorba despre femei).
Nuntile traditionale se faceau cu mirii imbracati in port popular. Miresele aveau un port, iar in timpul nuntii schimbau hainele acestea cu cele de femeie maritata. Acum nu se mai pastreaza aceste traditii, intrucat cel mai adesea casatoriile sunt mixte.
Spuneati mai devreme de Kronnenfest. In ce consta?
Kronnenfest este o sarbatoare care marca intrarea in campania agricola de vara. Sasii au adus-o cu ei, din locul lor de bastina, unde se mai sarbatoreste si astazi pe alocuri, insa semnificatia poate fi usor diferita.
De obicei, sarbatoarea este intr-o duminica in preajma zilei cand sunt sarbatoriti sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Cu ceva vreme inainte, se pregateste un stalp dintr-un arbore foarte inalt, se curata spre a fi cat mai lucios si mai greu de catarat pe el. Se impodobeste cu o coroana, din frunze si alte ornamente frumos colorate.
Tot acolo in coroana se pun (de la comunitate la comunitate) bomboane, tuica, un purcel sau o pasare de curte. Cine reuseste sa ajunga primul la coroana pastreaza prada si va deschide jocul.
Dupa aceasta petrecere, nu se mai joaca pana dupa ziua recoltei, in toamna.
In prezent doar in cateva sate se mai sarbatoreste Kronenfest, iar intre acestea amintim: Malincrav, Turnisor, Axente Sever.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu